En berättelse om en berättelse, del 3. Kostnader.

Med min läroplan i multimedia satte mej omgående med första punkten.

1 Skriva filmmanus på korrekt sätt, utifrån ett filmtänkande.
På kursen i Nossebro skrev vi manus i Celtx och blev också rekommenderade att använda det, för man kan prova gratis. Jag laddade ner programmet och övade på några avsnitt ur romanen jag just skrivit. Jag gjorde förmodligen något dumt, för jag laddade ner hela manuset 315 manussidor, ca 100 000 ord, att ha att jobba med. Det hängde sej och krånglade och inget funkade. Förstod att jag nog laddat ner för mycket så jag tog bort nästan allt. Då tyckte programmet att jag hade förbrukat mitt prov både i omfång och tid och att jag skulle börja betala en prenumerationsavgift per månad. Och jag ville absolut inte prenumerera. 

Här börjar jag få en ny kompetens, nämligen att googla efter olika programvaror och deras kostnader. Landade i att Fade In nog skulle kunna vara nåt. De var generösare med antal prov och prövotid, jag behövde inte vara online för att skriva och jag kunde lagra på min Google drive. Men senare skulle jag ändå åka på en kostnad, en engångsavgift visserligen, men den var närmare tusenlappen och alltså intet för mig.




Googlade vidare. Hittade DramaQueen som funkar lika som de två andra, är helt open source (gratis) och det kan lika mycket som de andra tillsammans. Nu kunde jag sätta mej att skriva filmmanus. Det är nåt helt annat än att skriva bokmanus. Efter att ha upplevt skillnaden i film- och bokmanus i några avsnitt ansåg jag mej vara klar med första steget i min läroplan. Dags fr nästa.


2 Spela in och redigera ljud - tal, bakgrundsljud och effektljud. Kunna göra podd och ljudbok.





Jag fick tips från Max, min son, om programmet Audacity, som används av många poddare han känner. Open source som kan mycket. Med det programmet kan jag så småningom göra både poddar och ljudbok. Jag valde Audacity utan närmare research. 
Men oj, det var inte lätt att komma igång. Såg instruktionsfilmer på YouTube och märkte att mitt huvud inte såg ut som det i instruktionsfilmerna. Det tog flera dagar av misslynta försök innan jag fick till det någorlunda. Nu vet jag någotsånär hur jag ska göra. Check på den. 

Då kom en obehaglig fråga till mej. "Vad ska jag med det här till?". Googlade på Marknadsföring och ljud och fick till mej en del som kan sammanfattas i ljudlogga, ljudidentitet och ljudstrategi. Och det är mycket viktigt med ljud inom marknadsföringen, fick jag veta.


3 Spela in och redigera filmsnuttar - med mobilen till hjälp.






Tidigare hade jag researchat och kommit fram till att iMovie skulle räcka för mina behov. Kollade några instruktionsfilmer och det kändes faktiskt som a piece of cake. Problemet med videosnuttar är att de tar stor plats i datorn och jag har inte så mycket plats. Så jag bestämde att inte öva på det innan det uppstår skarpt läge.

1-3 Summering
Det går framåt. Hittils har lärdomarna inte kostat mej ett enda öre. Jag har fått ett tillägg till mina ambitioner att lära. De får kosta nästan ingenting. Men så var det den obehagliga frågan. "Vad ska jag ha allt det här till?"

Då googlade jag på Digital boklansering och nu började det hända grejer.

. . . 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2023 Bentes årskrönika

Berättelsen om en berättelse del 9. Det är mycket nu.

En berättelse om en berättelse, del 1. Seniorkollo film.