Knådfria bröd


 






Fritt efter Martin Johanssons ENKLARE BRÖD.

Snedvridna baguetter
En sats på 1 liter vatten ger 9 baguetter.

1 Sätt degen att jäsa i 15 tim
1 l riktigt kallt vatten
½ paket jäst (eller mindre) 
1 – 1½ tsk salt. 
Mest vetemjöl special och ev lite av någon annan mjölsort också.

Blanda till en lös deg. Mest vetemjöl special. Jag tog lite grahamsmjöl i den ena satsen och rågsikt i den andra. Det går alltså bra att ta lite av vad man har i skafferiet.
Blanda bara, knåda inte.
Plastfolie över degbunken. 
Låt stå i rumstemperatur ca 15 timmar +/- någon timme.

2 Gör degpaket som ska jästa 45 min
Häll degen (trögrinnande) på väl mjölat bakbord. Platta till den försiktigt till en fyrkant. Vik den 3x3 gånger. Alltså vik in den övre delen av fyrkanten över mitten och därefter den undre delen likadant. Sen gör man samma sak med sidorna. Det är lite kladdigt, snåla inte med mjölet och ha degskrapa till hjälp.
Nu har du ett degpaket som ska jäsa i 45 min under bakduk.

3 Baka 15 minuter i jättevarm ugn
Dela degpaketet i tre delar. Det blir en degklump per plåt.

Dela degklumpen i tre delar. Dra ut den lite försiktigt och lägg slamsan i sesamfrön medan du tvinnar den lite och lägger den på plåten. Använd bakplåtspapper.

Tre slamsor per plåt. Kladdigt värre.
Skjuts in i ugnen!
Lägg några isbitar i en tålig bunke längst ner i ugnen. Jag använde en glasform. Den sprack. Ta något oömmare.
275 grader (du läste rätt) ca 15 min.
Gyllenbrun färg garanterar att bröden är klara.















Recept från Kjerstin Oscarson som i sin tur hämtat den från  https://kit.se/2016/09/13/58912/brod-i-gjutjarnsgryta/

Gjutjärnsbröd
En sats på 4 dl vatten ger ett bröd bakat i gjutjärns- eller emaljgryta.

1 Sätt degen att jäsa o 2,5-10 timmar
4 dl kallt vatten
15 g jäst
1 tsk salt
1 dl fullkornsdinkelmjöl
9 dl vetemjöl special

Arbeta ihop till en deg. Plast på bunken.
Låt jäsa i 2,5 – 10 timmar

2 Baka ut degen till degpaket
Värm gjutjärnsgrytan till 250 grader
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. 
Platta ut den med varlig hand till en ruta.  
Vik 3 x 3 med hjälp av degskrapa. Alltså,
övre delen av rutan viks över mitten, sen nedre delen viks upp över mitten. Sidorna viks på samma sätt. 
Nu har du ett degpaket. 
Stjälp degpaketet i den heta i gjutjärnsgrytan.

3 Grädda 6 + 20 + 25 min
Grädda med lock på i 6 min. 
Sänk till 225 grader och grädda i 20 min. 
Ta av locket och grädda ytterligare 25 min.

Stjälp upp brödet och låt svalna.

Recept från Kjerstin Oscarson som i sin tur hämtat den från  https://kit.se/2016/09/13/58912/brod-i-gjutjarnsgryta/

Gjutjärnsbröd
En sats på 4 dl vatten ger ett bröd bakat i gjutjärns- eller emaljgryta.

1 Sätt degen att jäsa o 2,5-10 timmar
4 dl kallt vatten
15 g jäst
1 tsk salt
1 dl fullkornsdinkelmjöl
9 dl vetemjöl special

Arbeta ihop till en deg. Plast på bunken.
Låt jäsa i 2,5 – 10 timmar

2 Baka ut degen till degpaket
Värm gjutjärnsgrytan till 250 grader
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. 
Platta ut den med varlig hand till en ruta.  
Vik 3 x 3 med hjälp av degskrapa. Alltså,
övre delen av rutan viks över mitten, sen nedre delen viks upp över mitten. Sidorna viks på samma sätt. 
Nu har du ett degpaket. 
Stjälp degpaketet i den heta i gjutjärnsgrytan.

3 Grädda 6 + 20 + 25 min
Grädda med lock på i 6 min. 
Sänk till 225 grader och grädda i 20 min. 
Ta av locket och grädda ytterligare 25 min.

Stjälp upp brödet och låt svalna.
Recept från Kjerstin Oscarson som i sin tur hämtat den från  https://kit.se/2016/09/13/58912/brod-i-gjutjarnsgryta/

Gjutjärnsbröd
En sats på 4 dl vatten ger ett bröd bakat i gjutjärns- eller emaljgryta.

1 Sätt degen att jäsa o 2,5-10 timmar
4 dl kallt vatten
15 g jäst
1 tsk salt
1 dl fullkornsdinkelmjöl
9 dl vetemjöl special

Arbeta ihop till en deg. Plast på bunken.
Låt jäsa i 2,5 – 10 timmar

2 Baka ut degen till degpaket
Värm gjutjärnsgrytan till 250 grader
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. 
Platta ut den med varlig hand till en ruta.  
Vik 3 x 3 med hjälp av degskrapa. Alltså,
övre delen av rutan viks över mitten, sen nedre delen viks upp över mitten. Sidorna viks på samma sätt. 
Nu har du ett degpaket. 
Stjälp degpaketet i den heta i gjutjärnsgrytan.

3 Grädda 6 + 20 + 25 min
Grädda med lock på i 6 min. 
Sänk till 225 grader och grädda i 20 min. 
Ta av locket och grädda ytterligare 25 min.

Stjälp upp brödet och låt svalna.

. . .

En dag i slutet på januari 2020 fick jag ett ryck att göra de snedvridna baguetterna. Lade ut bild på FaceBook vilket gjorde att rätt många ville ha receptet. Bland dem fanns Kjerstin som verkar ha fått liknande brödryck. Hon kontrade med sitt gjutjärnsbröd. Båda bröden är knådfria och ska jäsa länge. Himla goda är de också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2023 Bentes årskrönika

Berättelsen om en berättelse del 9. Det är mycket nu.

En berättelse om en berättelse, del 1. Seniorkollo film.